Een webwinkel opstarten hier het ultieme stappenplan.

Internet bijverdienen

Een webwinkel opstarten is nog nooit zo eenvoudig geweest als nu. Op de site van de Federale overheid kun je eenvoudige lezen hoe jij je eigen online-onderneming kan opstarten en waar je op moet letten en aan welke regels jij je dient te houden. Onderstaande stappen zijn een indicatie en geven je een goede duw in de juiste richting. Ieder concept en iedere onderneming zal zijn eigen weg volgen en daarbij kunnen onderstaande 8 stappen goed bij helpen. Maar het kan ook heel goed zijn dat jouw webwinkel aan meer eisen moet voldoen.

Wat zijn de zaken waar je mee te maken krijgt en wat moet of kan je doen wanneer je een webwinkel wilt opstarten. Via deze stappen kom je snel te weten wat voor jouw segment de eisen en tips zijn.

webwinkel opstarten

1. Inschrijven bij de kruispuntbank van ondernemingen.

Bij een webwinkel opstarten moet je deze aanmelden bij de kruispuntbank van ondernemingen. Dit is om een btw-nummer te krijgen waarmee je bij de belasting geld terug kunt vragen. Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst, dat doet de kruispuntbank van ondernemingen voor je. Een goede boekhouder kan je hier bij helpen.

2. Een webwinkel opstarten registreer of koop je domeinnaam.

Het kiezen van een goede en pakkende domeinnaam word nog weleens onderschat door beginnende ondernemers. Maar het is van groot belang om hier zeker onderzoek naar te doen want het kan, zeker wanneer je een niche markt opzet, van groot belang zijn voor je SEO (Search Engine Optimalisation). Heb je hulp nodig bij het zoeken van de juiste providers? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder met het kiezen van het juiste pakket welke voldoet aan jouw behoeften.

3. Stel algemene voorwaarden op

Algemene voorwaarden dien je op te stellen om je bezoekers te informeren over bijvoorbeeld betalingen, leveringen, garantie en/of geschillen. De algemene voorwaarden is ook een voorwaarde waaraan je moet voldoen om een thuiswinkel keurmerk te bemachtigen. Maak het jezelf gemakkelijk en maak gebruik van de standaard template van thuiswinkel.org.

4. Bied duidelijke informatie op uw website

Indien je wilt voldoen aan alle richtlijnen over online koop en verkoop op afstand dien volledige duidelijkheid te geven over de identiteit van je bedrijf, adresgegevens en je btw-nummer. Wees ook duidelijk over de prijzen (verzendkosten, inclusief of exclusief btw), levering, betalingswijze en gebruikt van cookies.

5. Beveilig de persoonsgegevens en betalingen

Dat je zorgvuldig moet omgaan met klant- en persoonsgegevens staat buiten kijf. Maar tegen wat en hoe moet je ze moet beveiligen is vaak nog niet voor iedereen even duidelijk. Zo mag je bijvoorbeeld niet méér persoonsgegevens verzamelen en verder gebruiken dan echt nodig is en moet je de toegang tot deze gegevens beperken. In de beleidsregel Beveiliging van persoonsgegevens staat hoe de Autoriteit Persoonsgegevens de beveiligingsnormen toepast bij het onderzoeken en beoordelen van beveiliging van persoonsgegevens.

  • Informatie plicht

Daarnaast moeten je klanten en werknemers geïnformeerd worden, door middel van een privacy verklaring, welke gegevens je van ze gebruikt en aan welke derde partijen ze worden doorgegeven.

  • Meldplicht verwerken persoonsgegevens

Daarnaast is er een meldplicht voor alle nieuwe ondernemingen die persoonsgegevens gaan verwerken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Je kunt dat hier melden.

  • Meldplicht datalekken: diefstal, verlies en misbruik

Wanneer je bedrijf is gehackt of je bent persoonsgegevens verloren of er is misbruik van gemaakt dien je dit te melden bij de autoriteit persoonsgegevens en de betrokken personen (klanten/werknemers). Door het niet melden van een datalek kan je een boete riskeren

6. Stuur een schriftelijke bevestiging van de bestelling

Indien je klant een bestelling heeft geplaatst dient je als webwinkel een bevestiging te versturen met daarin de algemene voorwaarden (of een verwijzing naar het bestand), de garantiebepaling (of een verwijzing naar het bestand) en de adresgegevens. Deze bevestiging mail dient uiterlijk voor levering verstuurd te zijn (bij voorkeur direct na het plaatsen van de bestelling).

7. Vraag vooraf toestemming aan je klant voor het sturen van reclame via e-mail

Je mag als bedrijf niet ongevraagd digitale reclame versturen naar email adressen of mobiele telefoons. Personen moeten hiervoor van tevoren toestemming verlenen.

8. Verkoopt u alcohol en/of tabak? Houd rekening met bepaalde regels

Wanneer je online sterk alcoholhoudende dranken wilt gaan verkopen heb je hiervoor een drank- en horecavergunning voor nodig.

Regels voor het verkopen van alcohol

Ook voor de verkoop van tabak heb je regels. Wanneer je tabak over de grens wilt gaan verkopen moet je dit melden bij de NVWA en in het land waar je de tabakswaren gaat aanbieden. Je bent verplicht om bij de FOD Financiën (Douane en Accijnzen) een vergunning aan te vragen indien je tabak wenst te verkopen (zogenaamde beroepsaangifte 108).

Tips bij het starten van een webwinkel

  • Begint u een webwinkel aan huis? Dan moet u dit meestal bij de gemeente melden. Als het om een huurwoning gaat, moet u ook toestemming vragen aan de verhuurder van het pand.
  • Als u een website laat bouwen, mag u deze alleen zelf wijzigen als u het auteursrecht heeft. Bij voorkeur moet de ontwerper verklaren geen gebruik te maken van zijn persoonlijkheidsrechten. Maar u kunt ook werken met een gebruikslicentie.
  • Elke winkel heeft reclame nodig, ook een webwinkel. Dit kan door gebruik te maken van onder andere social media (zoals Facebook, Twitter en LinkedIn), (zoekmachine-) marketing en (online)adverteren.
  • Als u verkoopt aan klanten buiten Nederland of vanuit het buitenland, krijgt u te maken met regels voor verkoop over de grens, zoals export- en importregels, btw en leverings- en verkoopwaarden.
  • Weeg de na- en voordelen van een webwinkel tegen elkaar af. U heeft minder persoonlijk contact, er is veel concurrentie en een webwinkel is arbeidsintensief. Maar er zijn ook voordelen. U bespaart kosten op een winkelpand, uw afzetmarkt is niet plaatsgebonden en u heeft ruime openingstijden (24 uur).