Wat is het verschil tussen passief inkomen en een actief inkomen?

Internet bijverdienen

Passief inkomen.

Passief inkomen

Een passief inkomen is inkomen waar je (vrijwel) niets voor moet doen. Of dat nu via automatische verkoop op internet, commissie voor bemiddeling, of verhuur van het één of ander is, het is altijd inkomen dat binnen blijft komen zonder noemenswaardige inspanning. Heb je ergens “lui geld”, dan zou je een gedeelte hiervan kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een garagebox te kopen en deze te verhuren, of je geld nu op de bank staat, of in zo’n box zit, het blijft hetzelfde waard, tenslotte kun je de box altijd weer verkopen. Je geld zit dus in die box en zorgt voor een vast, maandelijks inkomen bij verhuur van de box.

Een ander voorbeeld is dat je geld steekt in een bestaand (solide) bedrijf. Sommige bedrijven zitten even in geldnood, waarbij het vaak zo is dat er teveel geld in voorraad en uitstaande rekeningen zit. Het bedrijf is dus wel gezond, maar heeft even niet de benodigde contanten om lopende rekeningen te voldoen. Als je hier inspringt, word je gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf en krijg je een gedeelte van de winst uitgekeerd.

Heb je geen “lui geld”, of contanten, dan zijn er o.a. bedrijven die je betalen voor het promoten van hun site op internet. Hierbij zorg je ervoor dat je adverteert op “gratis adverteren”sites en je vernieuwt wekelijks je advertenties. Daarbij heb je eenmaal in de week wat werk en verder hoef je er niets voor te doen. Op de pagina “een goed begin” vind je alvast een aantal mogelijkheden voor een passief, actief, of gecombineerd inkomen.

Bovenstaande zijn voorbeelden en misschien voor jou helemaal niet geschikt. Ga goed bij jezelf te rade welke mogelijkheden je allemaal hebt om passief inkomen te genereren. Een andere mogelijkheid is dat je op de hoogte bent van het feit dat er naar een bepaalde dienst veel vraag is, maar je zelf deze dienst niet kunt verrichten. Huur in dat geval mensen in die het werk voor je kunnen doen.

Actief inkomen.

Het woord zegt het al; dit is inkomen waarvoor je moet werken. Je hebt een lijst gemaakt van vaardigheden. Neem de komende twee weken de tijd om te bedenken waar je echt goed in bent, vraag ook aan mensen in je omgeving wat zij vinden. Wat is bijvoorbeeld het antwoord van je ouders, vrienden of collega’s als je gewoon aan hen vraagt wat zij vinden dat jij erg goed kunt?

Voorbeeld: Annie en Piet hebben twee tienerzonen, Piet maakt al jaren customized mini-bikes in de schuur, gewoon als hobby. Hannie heeft altijd voor de kinderen gezorgd, maar zat vroeger ergens op kantoor. Eén van de jongens helpt Piet regelmatig bij zijn hobby en de andere volgt een opleiding marketing. Een logisch actief inkomen zou dus zijn: Het verkopen van de mini-bikes. Piet maakt ze, samen met de jongste zoon. Annie doet de administratie en beantwoord de telefoon en email en de oudste zoon stelt een marketingplan op en voert dit uit.

Aan dit plan mankeert één belangrijk onderdeel! Ongetwijfeld zullen Annie en Piet een beter inkomen hebben als tot nu toe en doet het hele gezin dát waar ze goed in zijn, maar rijk zullen ze er nooit van worden. En dat is nu precies wat wij wél willen! Hannie en Piet hebben niet de mogelijkheid hun bedrijf te laten groeien. De bikes zullen niet genoeg opbrengen om mensen in dienst te nemen om ze te maken en Piet en zijn zoon kunnen natuurlijk maar een bepaald aantal bikes binnen een bepaalde periode maken. Het is dus zaak dat je bij het zoeken naar een actief inkomen direct kijkt of het bedrijf kan groeien!

Zoals gezegd, bij het zoeken naar een actief inkomen ga je altijd uit van je vaardigheden. Is het je grote droom een keten van banketbakkerijen op te zetten, maar kun je zelf nog geen appelflap bakken? Jammer dan! Voorlopig kies je voor dat waar je goed in bent, dat wat je leuk vind komt later, als je genoeg verdient om zo’n droom te verwezenlijken. Jouw actief inkomen zal niet je droombaan zijn. Dat is ook nergens voor nodig, het is een “stuk gereedschap” dat je helpt je rijkdom te bouwen. Maak er dus niet “jouw kindje” van, het is gewoon iets dat noodzakelijk is om je doel te bereiken!