Wat bepaalt de waarde van een cryptocoin?

Cryptocurrency

Cryptocurrency staat voor cryptographic currency, oftewel: versleutelde valuta. Waar we allemaal de euro en dollars kennen als munteenheid is er op internet ook een ontwikkeling gaande om de nadelen van traditioneel geld op te heffen. De bekendste cryptocoin van dit moment is de Bitcoin. Inmiddels zijn er al zo’n 1.300 andere cryptocoins beschikbaar. Deze coins worden Altcoins genoemd, de alternatieve coin naast de Bitcoin.

Voordat u besluit te investeren, is het belangrijk om de techniek achter cryptocurrency te begrijpen. Het innovatieve van cryptocurrency is dat het een volledig decentrale munt is. Er is geen centrale instantie die de cryptocurrency beheert of uitgeeft. Bij traditioneel geld zijn er altijd ‘trusted parties’, die als tussenpersoon fungeren: banken (en overheden). Als je dus geld van jezelf naar iemand anders overmaakt, dan passeert uw geld altijd eerst de bank. Bij cryptocurrency werkt dit anders. Daarmee kunt u rechtstreeks ‘geld’ (in de vorm van cryptocurrency zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, Zcash, etc.) overmaken naar een andere persoon zonder tussenkomst van een derde partij. Het voordeel daarvan is dat transacties veel sneller en goedkoper kunnen plaatsvinden. Het maakt daarbij niet uit waar die persoon zich bevindt. Dat kan in Nederland zijn of elders op de wereld. De kracht van cryptocurrency is verder dat het in principe volledig fraudeproof is.

De waarde van een cryptocurrency is relatief. De waarde wordt bepaald door de vraag. Hoe ontstaat deze vraag? Elke cryptocurrency heeft een doel voor ogen. Die van de Bitcoin is om een compleet versleutelde gedecentraliseerde valuta te zijn. Ethereum werkt met Smart Contracts. Smart Contracts zijn afspraken die worden gemaakt in een blockchain. Een voorbeeld hiervan kan zijn de verkoop of aankoop van een woning welke door middel van zo’n Smart Contract tot stand kan komen. Een blockchain kunt u vergelijken met een Grootboek en is niets anders dan een (digitale) lijst, waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. Dit betekent in het voorbeeld van de woningaankoop dat er geen notaris meer aan te pas hoeft te komen. Gedetailleerde voorbeelden en informatie zijn gemakkelijk terug te vinden op de bekende zoekmachines op het internet.

Zekerheden & Risico’s

Wanneer u verantwoord wilt investeren, kiest u voor een combinatie van een aanvaardbaar risico, afgedekt met zoveel mogelijk zekerheden. Hieronder treft u de belangrijkste aandachtspunten aan.

DE INVESTEERDER ALS RISICO

Iedere investering gaat gepaard met risico’s. Een groot risico is het ontbreken van een persoonlijke investeringsstrategie. Zo worden wij geregeld benaderd door investeerders die een (groot) deel van hun vermogen hebben geïnvesteerd in sectoren waar zij zelf niet genoeg kennis van hebben. Zij hebben tijdens de crisis een groot deel van hun vermogen verloren. Dit onverantwoorde risico is makkelijk te voorkomen.

UW INVESTERING ALS RISICO

Wanneer u geld bezit, loopt u al een economisch risico, zelfs wanneer u uw geld onder uw matras bewaart. Wanneer u investeert, loopt u uiteraard ook risico. Een bedrijf moet zijn producten of diensten met winst verkopen om investeerders uit te kunnen keren. Het bedrijf verdient haar geld met het produceren van digitale valuta.  Iedere investering kent haar eigen unieke risicofactoren. Investeren in cryptographic currency is dus risicovoller dan sparen bij de bank.

BANKFINANCIERING ALS RISICO

In het huidige tijdperk is het belangrijk om te kiezen voor investeringen zonder bancaire financiering. De bank financiert namelijk slechts een deel, maar verkrijgt voor deze investering 100% zekerheid over het hele vermogen. Bij calamiteiten krijgt dan eerst de bank haar geld en daarna pas de investeerder. Deze manier van projectfinanciering past niet bij de huidige markt. Veel investeringen met bancaire lening hebben ervoor gezorgd dat ontwikkelaars failliet gingen, met veel particuliere beleggers als slachtoffer.

KIES VOOR ZEKERHEID, KIES VOOR SPREIDING

Wanneer u belegt, is het raadzaam om een gezonde spreiding van uw vermogen aan te brengen. Zelfs in deze tijd, waarin de spaarrente laag tot nihil is, kan het verstandig zijn een deel van uw vermogen op uw spaarrekening te plaatsen. Op die manier is uw totale vermogen beter bestand tegen financiële tegenvallers. Immers, uw tegoed op een spaarrekening is doorgaans dagelijks opneembaar. Hiernaast kunt u dan het deel van uw vermogen dat u wilt investeren, vastzetten voor langere tijd.