Hoe overleef je je financiële situatie

Affiliate marketing

Passief inkomenIn principe kan je je financiële situatie verbeteren door te besparen, minder geld uit te geven of door meer inkomsten te generen. Deze zullen allemaal hier te vinden zijn. Waar moet je mee beginnen? Dat is heel simpel: Maak een overzicht van je financiële situatie. noteer alle uitgaven en inkomsten die je hebt gebruik daarvoor wat je zelf handig vindt. Denk aan een huishoud boekje, Excel, of gebruik een App op je computer of Ipad. (het gaat erom dat je inzicht krijg in je uitgaven en inkomen. Maak een overzicht van de afgelopen week, maand en ook jaar. De jaarlijkse uitgave worden vaak vergeten. Als je alle uitgaven en inkomsten geïnventariseerd hebt dan weet je nu ook hoeveel je maandelijks overhoudt of te kort komt. Dit overzicht heb je nodig om straks te bepalen wat je moet veranderen om je doel te halen.

Maak een begroting voor korte en lange termijn.

Dit is even een werkje maar het is erg belangrijk om te bepalen wat je uitgaven zullen worden in de toekomst. Denk eens aan het schilderwerk van je huis, het vervangen van de CV Ketel en studeer kosten voor de kinderen. Dit zijn allemaal uitgaven die behoorlijk hoog kunnen zijn en niet iedereen maandelijks tot zijn beschikking heeft. Maak dus een goed overzicht van deze kosten en zorg dat je het begroot (budgetteert). Later komt er een voorbeeld beschikbaar op deze site hoe je dit kan opzetten.

Doel

Nu is het tijd om je doel of doelen te bepalen. Een doel stimuleert je om deze te halen en kan erg gemotiveerd werken. Probeer wel een haalbaar doel te bedenken want we zullen niet allemaal een 2e Bill Gates kunnen worden. Een doel kan ook zijn eerder met pension gaan, een mooie auto, Hypotheek of Financieel vrij zijn voor een bepaalde leeftijd of gewoon geld besparen om maandelijks meer financiële ruimte te creëren. Probeer zo goed mogelijk te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om je doel te bereiken en binnen welk tijdsbestek. Voeg deze aan je begroting toe.

Plan

Nu heb je een overzicht van al je uitgaven en inkomsten van je huidige situatie door middel van je huishoudboekje. Je hebt een begroting voor al je uitgaven die er aan komen in de toekomst en in een begroting gezet. En een doel of doelen met wat je wilt bereiken. De kans dat je je nu beseft dat je met de huidige inkomsten en uitgaven je de begroting en doel(en) kan halen zonder actie te ondernemen is zeer klein. Er zullen niet erg veel mensen zijn die dit kunnen. En die zullen waarschijnlijk deze website niet nodig hebben.  Bepaal wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Afhankelijk van je soort doel kan dat soms makkelijk of moeilijk. Voorbeeld: Stel je houd nu 250,- over per maand om te sparen en je hebt 150,- per maand nodig voor je begroting dan kan je dus 100,- voor je doel gebruiken. Als je doel is een nieuwe Ipad kopen van 500,- dan moet je dus 5 maanden sparen. Wil je deze IPad als na 2 maanden kopen moet er iets veranderen in je uitgaven, spaargedrag of inkomsten. Dit is een erg simpel voorbeeld van een plan waarbij je je uitgaven/inkomsten moet zien aan te passen. Probeer dit plan ook zo te maken voor jou doel(en) Later meer hier over.

De weg naar je doel

Er zijn simpel gezegd een aantal manieren om je doel te halen.
1. Bespaar op je uitgaven zodat je meer geld over houdt om te sparen of investeren.
2. Vergroot je inkomsten via werkinkomen (Salaris)
3. Creëer een passief inkomen

Geld besparen

Geld besparen kan op veel manieren denk bijvoorbeeld aan besparen op de vaste lasten. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld de energie kosten en verzekeringen. Dit is een erg belangrijke vorm en de praktijk leert dat dit vaak erg veel per maand kan besparen. Besparen d.m.v. minder uitgeven is iets minder populair maar wel erg effectief. Wat je niet uit hoeft te geven kan je sparen.

Werkinkomsten

Werkinkomsten is inkomsten die je krijgt van werk die je hebt verricht. Meestal is dit in een vorm van salaris die je krijgt voor uren die je werkt. Meer uren betekend dan ook vaak meer inkomsten. later meer over hoe je je werkinkomsten kan verhogen. Je begrijpt wel dat werkinkomsten vaak het belangrijkste inkomsten is en we daar niet buiten kunnen. Het nadeel is dat je maar 24 uur in een dag hebt dus je niet meer kan werken dan een max aantal uur. Vergeet daarbij dan ook niet je gezondheid.

Passief inkomen

Passief inkomen is een andere vorm van inkomen en is een inkomen wat op een regelmatige basis gekregen wordt. Meestal met minder inspanning dan een uren inkomen. Passief inkomen kan bijvoorbeeld verkregen worden door verhuur van vastgoed zoals een vakantiehuisje of obligaties. meestal is er een investering nodig om passief inkomen te creëren.